COVID-19

A Nagygyűlésen bemutatott Covid-19 témájú anyagok absztraktjai az alábbi tárhelyen összegyűjtve megtalálhatók:

Katasztrófapszichológiai Szekció – COVID-19 vitaszimpózium MPT Nagygyűlés


TRAUMÁVAL KAPCSOLATOS MUNKAVÉGZÉS OTTHONRÓL

Javaslatok a másodlagos traumatizáció kockázatának mérséklésére[1]

Sok ember dolgozik lelkileg megterhelő munkakörben, ahol rendszeresen traumatizáló beszélgetéseknek, képeknek és írott anyagoknak szem- vagy fültanúi.

Bővebben…

PSZICHOLÓGIAI VONATKOZÁSÚ KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK A KORONAVÍRUSSAL KAPCSOLATBAN Nagyon sok újságírói kérdés érkezett az MPT Katasztrófapszichológiai Szekcióhoz. Köszönet ezekért, mert segítettek abban, hogy a koronavírus járvány pszichológiai vonatkozásairól nagyon sokoldalúan, az embereket leginkább foglalkoztató gondolatok mentén adhassunk szakmai információkat.

Bővebben…

TANÁCSOK SZÜLŐKNEK A COVID-19 JÁRVÁNY MIATT KIALAKULT HELYZETTEL KAPCSOLATBAN Szeretnénk néhány támpontot adni a szülőknek a COVID-19 járvány miatt kialakult helyzettel kapcsolatban, hiszen ez az új helyzet nagy kihívást jelent a szülőknek és a gyerekeknek is.

Bővebben…

FŐBB IRÁNYELVEK A GYERMEKEKKEL KAPCSOLATOS MUNKÁBAN Az ún. „vészhelyzetekben”, amikor valamilyen súlyos, kritikus esemény fenyeget bennünket, mind az egyének, mind a közösségek jelentős érzelmi megterhelésnek vannak kitéve.

Bővebben…

IRÁNYMUTATÁSOK AZ ELSŐDLEGES BEAVATKOZÓK SZÁMÁRA Az olyan sürgősségi helyzetekben, mint most (a koronavírus pandémia idején), amikor egy súlyos kritikus esemény az egész lakosságot érinti, nagy érzelmi nyomás nehezedik az egyénre, a közösségre, az első szintű (sürgősségi) beavatkozó állományra és az orvosi személyzetre egyaránt.

Bővebben…

TANÁCSOK ÉS ÚTMUTATÓ IDŐSEK SZÁMÁRA Teljesen normális dolog, hogy félelmet érez. Az a félelem, amely arra készteti, hogy betartsa az orvosok útmutatásait; (például, hogy önként karantént vállal és nem hagyja el a lakhelyét) egy kifejezetten hasznos és a saját védelmét szolgáló félelem:

HALLGASSON RÁ!

Bővebben…

TANÁCSOK FELNŐTTEKNEK Amikor egy súlyos negatív esemény ér egy közösséget, olyankor mind az egyén, mind a közösség fokozottan érzékennyé válik. Egy olyan kritikus esemény, mint a koronavírus-járvány fokozott érzelmi reakciókat válthat ki, amelyek gátolhatják az emberek működési képességét az esemény ideje alatt, vagy akár az után is.

Bővebben…

Gondoskodás a munkavállalókról A koronavírus elterjedésének csökkentése és a nemzeti egészségügyi szolgálatokra gyakorolt ​​kezelhetetlen nyomás elkerülése érdekében számos kormány engedélyezte a vesztegzárakat vagy más rendkívüli intézkedéseket tett.

Bővebben …

Telefonos konzultáció Elsődleges beavatkozó az a személy, akinek felhatalmazása és megfelelő kompetenciája van telefonos konzultáció vezetésére.

Bővebben …

Szuggesztiók, tanácsok, tippek az “új koronavírus” (COVID-19) helyzetre A SAS-OK (Szuggesztiók Alkalmazása a Szomatikus Orvoslásban Képzés) Szuggesztiók, tanácsok, tippek az “új koronavírus” (COVID-19) helyzetre címmel szabadon használható, relaxációs hanganyagokat, gyakorlatokat tartalmazó összeállítást készített.

Bővebben …

Terápia járvány idején

Lehet-e a járvány ideje alatt tovább folytatni a terápiát személyesen?

Természetesen ez egy etikai döntés, és ebben az esetben több szempontot kell figyelembe venni a kialakult helyzet miatt.

Bővebben …

A telefonos segítő kapcsolat alapelvei

A LESZ segédanyaga a telefonos segítségnyújtáshoz[1]

A telefonos kommunikációs csatornán megvalósuló segítő kapcsolatokban: a rogersi terápiás változók segítségével[2], a kontaktusteremtés révén, az információ-átadó funkció mellett a nem specifikus terápiás hatások (”placebo”tényező, az elmondás tisztázó, belátást fokozó hatása, a katarzis jelentősége), valamint a pszichoterápiás attitűdformálás teszi lehetővé  a  krízisintervenciót.[3]

Bővebben …

Hétköznapi meditáció

A videó megtekinthető itt.

COVID-19: Hogyan lehet túlélni az elszigeteltséget és a karantént? 

Az osztrák pszichológusok szakmai szövetségének (BÖP – Professional Austrian Association of Psychologists) magyar nyelvű összeállítása.

Bővebben …

Áttekintés a pandémia első évének pszichés következményeiről

A pszichológia minden szakterületén dolgozó kollégák érzékelték a hatásokat, és számos formában (és fórumon) rengeteget tettek is a helyzet tudatosításáért és jobbításáért.

Bővebben…