EuroPsy tanúsítvány

Az Európai Pszichológiai Társaságok Szövetsége (EFPA, European Federation of Psychologists´Associations) azt a célt tűzte ki, hogy Európában bevezessenek egy egységes pszichológusi tanúsítványt. Az EFPA célja a tanúsítvány bevezetésével, hogy egységesebbé váljanak a követelmények a pszichológusképzésben, ezzel is elősegítve az európai államok közötti mobilitást. Mindez garantálná nemcsak a pszichológusok nagyobb mobilitását, hanem a megfelelő színvonalú pszichológiai szolgáltatást a „fogyasztók” védelmében.

Az EuroPsy tanúsítvány (EuroPsy Certificate) egyrészt garanciát jelent arra, hogy a tanúsítvány gazdája a mester-szintű (M.A. / M.Sc.) egyetemi tananyagot elsajátította, másrészt, hogy rendelkezik bizonyos szakmai tapasztalattal. A tanusítványhoz szükséges minimálisan 1600 óra, mester-diploma utáni, szupervízió mellett teljesített szakmai gyakorlat során kialakulhatnak azok az alapvető kompetenciák, amelyekre az Európai Pszichológusoknak szükségük van ahhoz, hogy munkájukat hatékonyan végezzék.

Fontosnak gondoljuk ugyanakkor a potenciális EuroPsy-birtokosokat tájékoztatni, hogy a tanusítvány kiadása és elfogadása egyelőre gyerekcipőben jár, és a külföldi, működési engedélyeket kiadó szervezetek sok esetben nem fogadják még el ezt a tanúsítványt, tehát a tényleges munkavállalást az EuroPsy tanusítvány egyelőre csak korlátozottan segíti. Érdemes tehát a megszerzés előtt a célország szakmai szervezeteinél érdeklődni, hogy a tanusítvány megszerzésével a kolléga tényleges előnyhöz jut-e vagy csak a saját bürökratikus terheit növeli (még itthon). Az EuroPsy tanúsítványról és annak megszerzési módjáról részletes információt találnak az érdeklődők az MPT EuroPsy bizottságának honlapján: http://europsy.mpt.hu