Gyógypedagógiai Pszichológiai Szekció

Prónay Beáta (elnök), gyppszichoszekc@gmail.com Kálózi-Szabó Csilla (titkár)

 

A Gyógypedagógiai Pszichológiai Szekció keretében elsősorban az átlagostól eltérő fejlődésű, érzékszervi-, mozgás-, kognitív-, nyelvi -, illetve pszichés fejlődési zavarokat mutató, halmozottan sérült, valamint autista személyek diagnosztikájának, fejlődésének és fejlesztésének kérdésköreit érintjük. Feladatunknak tekintjük az új diagnosztikus eljárások kidolgozásában való részvételt, valamint a fogyatékosságügy terén használt fogalmak, szakterminusok korszerű használatának megvitatását, állásfoglalás kialakítását. Egyre jelentősebb szerephez jut az érintett személyek családtagjaival való foglalkozás és a társadalmi elfogadás elősegítése szociálpszichológiai megközelítésben. Ennek érdekében kutatási területeink az egész életívre kiterjednek; a korai fejlesztéstől kezdve az időskorban előforduló pszichés problémákig végzünk vizsgálatokat, melyek hozzájárulnak az érintett személyek, valamint családjaik életminőségének javításához. Várjuk azoknak a kollégáknak a jelentkezését, akik a felsorolt területekkel kapcsolatos munkát végeznek (diagnosztika, tanácsadás, család segítése, stb), valamint azoknak a pszichológus hallgatóknak / frissen végzetteknek is ajánljuk az együttműködést, akik ezen témák iránt érdeklődnek.

A Magyar Pszicholóiai Társaság (MPT) Gyógypedagógiai Pszichológiai Szekciója az MPT Nevelési Tanácsadás és Szakértés Szekció, valamint a Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete (MAGYE) Pedagógiai Szakszolgálati Szakosztály megtartotta a 2021. március 20-ra tervezett online kerekasztal megbeszélést a tankötelezettség témakörében. Prónay Beáta (MPT GYPPSZ Szekció, elnök) megnyitója után, Gereben Ferenc dr. (MAGYE, elnök) vezette be és moderálta  a meghívónak megfelelően Dr. Szvatkó Anna, az MPT Nevelési Tanácsadás és Szakértés szekció (titkár) és Metzger Balázs, FPSZ (főigazgató-helyettes) és a MAGYE Pedagógiai Szakszolgálati Szakosztály (elnök) előadását és a hozzászólásokat.

Az online kerekasztal megbeszélés videóelvételét a következő linkre kattintva megtekinthetik: https://drive.google.com/file/d/1opUVFv5yhcBM2gTIZnJRbcLiDpIjIPcr/view?usp=sharing