Áttekintés

A pszichológusképzés a bolognai rendszernek megfelelően a hatféléves B.A. alapképzéssel kezdődik. Az alapszak teljesítésével a hallgatók viselkedéselemzői végzettséget szereznek. Ahhoz, hogy valaki pszichológus legyen, a B.A. képzés után a kétéves mesterképzést (M.A. / M.Sc.) is el kell végeznie. Itt már az egyetemek különböző szakosodási lehetőséget nyújtanak (pl. iskolapszichológia, egészségpszichológia, stb.), de a végeredmény ugyanaz, egy okleveles (általános) pszichológusi diploma. Magyarországon a pszichológia mesterképzés hét egyetemen folyik.

Az Europsy tanúsítvány lehetővé teszi a mesterfokú képzettség és minimális (1 év) szakmai tapasztalat könnyebb európai elismertetését. Az Europsy azonban egyelőre gyerekcipőben jár, és a külföldi, működési engedélyeket kiadó szervezetek sok esetben nem fogadják (még?) el ezt a tanúsítványt.

A tudományos pályához szükséges doktori (PhD) fokozat megszerzése a mesterképzés után lehetséges a 3-éves doktori képzések keretei között, mely Európában, így Magyarországon is teljesen elkülönül a pszichológia alkalmazott területeinek művelésétől.

A szakpszichológusi feladatkörök ellátásához, szakvélemény készítésére való jogosultsághoz, pszichoterápia folytatásához, személyiséget befolyásoló módszerek alkalmazásához az általános mesterképzés után elvégzendő, 2-4-éves szakpszichológus-képzés szükséges. A szakpszichológusi képzéseknek köszönhetően a hallgatók a választott terület szakpszichológusává válnak, mely feljogosítja őket az adott területen történő önálló praxisra, legyen az például egészségfejlesztés, klinikai pszichológia vagy szervezetfejlesztés.

Pszichoterapeuta képzésre jelenleg Magyarországon – a nemzetközi gyakorlattal, szakmai érvekkel és a józan ésszel ellentétesen – csak klinikai szakpszichológusok vagy bármilyen szakorvos jelentkezhet (tehát egy reumatológus szakorvos igen, de egy tanácsadó szakpszichológus nem), akik a pszichoterápia valamely speciális módszerét (pl. kognitív terápia, analitikus pszichológia) szeretnék intenzíven használni a páciensekkel való munka során. A pszichoterapeuta-képzés a módszertől függően minimum kettő, de akár 5-6 év is lehet (a pszichodinamikus irányzatok által előírt nagy mennyiségű saját élményű terápia és szupervízió miatt).