Hallgatói beszámoló a 33. EFPSA Congressről

Idén április 7-14. között Dániában került megrendezésre a European Federation of Psychology Students’ Associations (EFPSA) Kongresszusa, amelyen hét magyar hallgató vehetett részt, képviselve ezzel országunkat és a magyar tagszervezetet, az MPT Ifjúsági Tagozatát. Fogadják szeretettel beszámolónkat erről az egyhetes tudományos-közösségi eseményről.

A Congress idei témája „A Search for Happiness”, és úgy gondoljuk, a Dániában töltött hét során mindenki megtalálhatta egy kicsit a saját boldogságát. Hála a szervezők lelkiismeretes munkájának, a rendkívül színvonalas és változatos szakmai programnak és annak a hihetetlen atmoszférának, ami az EFPSA események állandó velejárója, felejthetetlen és inspiráló élményekkel gazdagodtunk.

Nem volt könnyű szemezgetni a tudományos előadások és workshopok kínálatából, hiszen mind a szakemberek, mind a hallgatók által tartott programok ígéretesek és izgalmasak voltak. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy Halmos Alexandra, az Ifjúsági Tagozat korábbi elnökhelyettese, workshop és poszter formájában is bemutatta kutatását „The Effects of a Positive Psychology Intervention on Students’ Well-Being in the Frames of an Elective University Course” címen.

Több olyan workshopon is részt vettünk, ahol egy rövid ismertető után kipróbálhattunk bizonyos technikákat, gyakorlatokat. Ezek a feladatok nemcsak sajátélményként voltak roppant izgalmasak, de a későbbi munkánkba is jól beépíthető eszközökkel gazdagítottak bennünket. Ilyen élményekkel jöttünk ki a „Be Authentic, Be Happy”, az „Art Therapy and the Search for Happiness – Fun Way to Express Serious Matters”, a „Coaching for Happiness” és az „Emotion Therapy and Facilitating Happiness” programokról. Bővítette ismereteinket a Compassion-focused Therapy irányzattal való megismerkedés, amit leginkább „együttérzés-alapú” terápiának fordíthatnánk, és itthon kevéssé ismert. Egyelőre. Egyedülálló élményt jelentett két belga hallgató programja is, akik úgy látják, hogy a vitázás európai szinten hiányzik a pszichológusképzésből. Ebből kiindulva egy olyan nyílt vitára invitáltak bennünket, amelynek vitaindító tételmondata így hangzott: „A boldogság rossz elsődleges életcél”. A tudományos előadásokon megtudhattuk többek között azt, hogyan alakítják át a környezetpszichológiára támaszkodva a dán kórházakat annak érdekében, hogy a betegek jobban érezzék magukat, és mindez hogyan támogatja a gyógyulásukat. Arra is választ kaptunk, miként erősíthetőek az intim kapcsolatok a folyamatos „check-up”-on keresztül, valamint a gyász folyamatának egy kevésbé hagyományos megközelítését is megismerhettük. Valamennyi előadó saját szakmai tapasztalataival színesítette az előadását, ám a tudományos vonulat mellett a szórakoztató közösségi programokat is fontos kiemelnünk.

Egyik kedvenc tevékenységünk az első nap megrendezett „kulturális est” volt, ahol mindenki a saját országára jellemző ételekkel és italokkal vendégelte meg a többieket. Mi nem kevesebbre vállalkoztunk, minthogy a tepertő, az édességek és az általunk készített zsíros kenyér (szigorúan paprikával és lilahagymával) mellett a magyarok vendégszeretetéből is csempésszünk egy kicsit erre a programra. Sikerült! A Congress egyik napját teljes egészében egy szervezett kirándulásnak szenteltük, amely során bejártunk egy 17. századi kastélyt, sétáltunk Aarhus városában és egy interaktív szabadtéri múzeumot is megnéztünk, de talán a legkülönlegesebb élményt a szarvasparkban tett látogatás és a körülöttünk szabadon járó őzek, szarvasok etetése jelentette. Esténként lehetőségünk volt összegyűlni a közösségi terekben, táncolni és beszélgetni.

Nemzetközi közegben, pszichológushallgatók között tölteni egy hetet, kapcsolatokat építeni és izgalmas szakmai előadásokat hallgatni felbecsülhetetlen tapasztalat. Azonban még ezt is lehet fokozni, hiszen a Congress az EFPSA munkaközössége számára is kulcsfontosságú esemény, a Working Community tagjai itt kerülnek kiválasztásra az új mandátumra, és neki is látnak a közös munkának.

A korábbi Member Representative (MR), Fehér Mária ezen az eseményen adta át pozícióját az új képviselőnek, Pál Katának. Kató a tavalyi évben Vice MR-ként nyújtott segítséget, idén viszont ő képviseli az MPT Ifjúsági Tagozatát az EFPSA-ban, ő gyakorolja a szavazati jogunkat a Közgyűléseken, illetve tovább dolgozik azon, hogy a magyar hallgatók megismerhessék az EFPSA által nyújtott lehetőségeket.

Kató így főként a képviselők csapatának programjain vett részt, amelyekről így számol be: „a programjaink a munka mellett a csapatépítésre és a szórakozásra is hangsúlyt fektettek, ezáltal nemcsak kollégákkal, de barátokkal is gazdagodhattunk. A munkamegbeszélések során ötleteltünk arról, mit viszünk tovább és min szeretnénk változtatni. Nagyon jó élmény volt ennyi lelkes, motivált hallgatóval találkozni, inspirációt gyűjteni egymástól ahhoz, hogyan tudjuk fejleszteni a saját hallgatói szervezetünket és hogyan biztosíthatunk egyre több és jobb lehetőségeket saját országunk pszichológia szakos hallgatói számára.”

Kató munkáját a Vice Member Representative segíti, aki ebben az évben Csikós Nóra. Nórinak ez volt az első EFPSA-élménye, de annyira magával ragadta a szervezet atmoszférája, hogy még a Congress alatt megfogalmazódott benne, hogy szeretne valamilyen feladatot vállalni. A Vice MR pozíciónak köszönhetően nemcsak a tudományos program miatt vált számára emlékezetessé ez az esemény, hanem azon emberek közössége miatt is, akikkel együtt dolgozhatott (és dolgozhat a továbbiakban is).

Nagy büszkeséggel tölt el minket, hogy korábbi képviselőnket, Fehér Máriát az EFPSA-t irányító Board of Managment (BM) tagjának választották. A Member Representatives Officer pozíciót betöltve ő koordinálja a tagországok képviselőiből álló csapatot, ő segít eljuttatni az információkat az EFPSA különböző teamjeitől és kampányaitól az MR-ekhez, akik így ezt tovább tudják vinni tagszervezetüknek. A BM tagjaként Marcsi részt vesz a szervezetet érintő legfontosabb döntések átgondolásában, és a szervezet hosszútávú fejlődésének előmozdításában.

Az EFPSA Congressen való részvétel mindannyiunk szakmai tudását gyarapította, és kitüntetett helyet foglal el személyes fejlődésünkben is. A kialakított nemzetközi kapcsolatok ápolásán és a munkaközösségben való aktív munkán keresztül szeretnénk minél több lehetőséget biztosítani a magyar hallgatók számára a szakmai és személyes fejlődésre, célunk továbbá elősegíteni a hallgatóink bevonódását az EFPSA szervezetébe is. Izgatottan várjuk, hogyan tudjuk megvalósítani ötleteinket ebben a mandátumban, és miként tudnak ezáltal egyre többet profitálni a magyar hallgatók az EFPSA lehetőségeiből.

Csikós Nóra, Erdész Anett, Halmos Alexandra, Fehér Mária, Pál Kata, Patányi Anikó, Takács Zsófia