Elektronikus könyvek publikálása az Akadémiai Kiadónál

ELEKTRONIKUS KÖNYVEK PUBLIKÁLÁSA AZ AKADÉMIAI KIADÓNÁL

Tisztelt Kollégák!

Az Akadémiai Kiadó, mint a hazai tudományos könyv- és folyóirat-kiadás nemzetközileg is elismert szereplője, publikációs kampánya keretében várja magyar és angol nyelvű tudományos és szakkönyvek, felsőoktatási tankönyvek és jegyzetek kéziratait elektronikus formában történő publikálásra.

Célunk, hogy a hazai szerzők tudományos könyvei minél nagyobb számban jelenjenek meg, és minél hatékonyabban eljussanak olvasóikhoz. Az elmúlt évek kiadói tapasztalata világossá tette, hogy a csökkenő példányszámok miatt a nyomtatott szakkönyvek kiadása önmagában már nem fenntartható, az ilyen művek közreadásának újabb lehetősége a digitalizáció. Ezt a célt szolgálja a 2016-ban elindított MeRSZ online könyvtár, amely folyamatosan bővülő kínálatával, országos lefedettségével, felhasználóinak hétről hétre növekvő számával minden korábbinál hatékonyabb terjesztést, nagyobb láthatóságot biztosít az itt megjelenő műveknek. A MeRSZ meredeken emelkedő látogatottsága igazolta elképzelésünket, az aktív felhasználóink száma meghaladja már a 120 ezer főt, 2022-ben pedig közel 8 millió dokumentummegtekintést regisztráltunk.

A digitális megjelentetésről bővebb információt a https://mersz.hu/egyeb/szerzoknek/ oldalon találnak. A MeRSZ-en megjelenő tartalmak teljes értékű, új kiadásnak minősülnek, ISBN és DOI azonosítót kapnak, az MTMT-ben rögzíthetők, hivatkozhatók, valamint törekszünk arra, hogy a nálunk megjelent kiadványok a nagyobb, nemzetközi bibliográfiai adatbázisaiban (Scopus, WoS) is megjelenjenek. A gyűjtemény teljes szöveggel, kereshető, jegyzetelhető formában tartalmazza a műveket, letöltés helyett online használattal, tetszőleges eszközön, böngészőn vagy mobilapplikáción keresztül. Az online megjelenés lényegesen komolyabb védelmet nyújt a jogosulatlan felhasználás ellen, mint a hagyományos e-könyves megoldások, egyszersmind lehetőséget teremt a könyvek frissítésére is. A művek digitális kiadásának minden költségét a Kiadó állja, ideértve a szerzőknek fizetendő royaltyt is.

A MeRSZ-en elérhető pszichológiai szakkönyveket, többek között a Pléh Csaba szerkesztésében, az Akadémiai kézikönyvek sorozatban megjelent Pszichológia kötetet, az ország összes nagyobb egyetemén aktívan használják. Az online elérhetőség biztosításával a nálunk megjelenő könyvek az egyetemi hallgatók, valamint a nagyközönség számára is folyamatosan rendelkezésre állnak, ezzel biztosítva, hogy a bennük közölt eredmények eljussanak a célközönséghez és további kutatásokat inspiráljanak. Az EISZ Nemzeti Programon keresztül előfizető intézmények MeRSZ-használata nyilvános, és ezen az oldalon tekinthető meg: https://mersz.hu/hasznalat/

A kéziratok elkészítésekor kérjük, fokozottan ügyeljenek a https://mersz.hu/egyeb/szerzoknek/ oldalon elérhető formai követelmények betartására. Kézirataikat a https://submit.akademiai.com/mersz oldalon elérhető kéziratbenyújtó rendszeren keresztül várjuk. Kérjük, hogy a kézirathoz egy legfeljebb egy oldal terjedelmű lektori véleményt is csatoljanak a szakterület legalább PhD fokozattal rendelkező és a szerzőétől eltérő intézményi affiliációjú képviselőjétől. A benyújtott kéziratok szakmai bírálata ezen ajánlás alapján és a kiadó által felkért független bíráló bevonásával történik.

Reméljük, hogy felhívásunk felkelti érdeklődésüket. Kérdéseikkel forduljanak hozzánk bizalommal.

Budapest, 2023. május

Üdvözlettel,

Akadémiai Kiadó Zrt.
www.akademiai.hu
www.mersz.hu
ak@akademiai.hu