A problémamegoldó tréning sokrétű alkalmazása

2022. május 27-28.
Semmelweis Egyetem ÁOK Klinikai Pszichológia Tanszék

A problémamegoldó tréning olyan hatékony készségfejlesztő módszer, amelyet a kilencvenes évektől kezdődően egyre nagyobb arányban alkalmaznak világszerte az egészségügyi ellátás különböző szintjein kiegészítő vagy önálló pszichoterápiaként a szuicid prevencióban, depressziós páciensek, szkizofréniával élők valamint szenvedélybetegek körében. Szomatikus területen is jó effektivitással lehet alkalmazni a daganatos betegséggel való megküzdésben, az obesitas, a diabétesz és a magas vérnyomás kezelésében.

A racionális problémamegoldás egy adaptív stresszkezelési módszer, ezért a PMT-t a klinikumon túl  széles körben lehet alkalmazni egészségmegőrző céllal.

A problémamegoldó tréning strukturált, rövid idő alatt elsajátítható módszer, tematikája könnyen illeszthető a segítő szakemberek már meglévő tudásához. Célja a pszichés probléma hátterében álló problémák felismerése, a problémákhoz való adaptív hozzáállás illetve a problémamegoldó készségek fejlesztése. Egyéni vagy csoportos formában alkalmazható, vizsgálati eredmények szerint háziorvosok, a tréningre képzett szakápolók, szociális munkások, pszichológusok, pszichiáterek hasonló hatékonysággal végzik.

A képzést olyan segítő szakembereknek ajánljuk, akik pszichés vagy szomatikus tünetekkel, életvezetési és stresszkezelési nehézségekkel küzdő kliensekkel, esetleg öngyilkosság szempontjából veszélyeztetett személyekkel találkoznak.

A tanfolyamot tartja: Ajtay Gyöngyi klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta

Helyszín: Semmelweis Egyetem, Klinikai Pszichológia Tanszék (1091 Budapest, Üllői út 25. I.em.) Kreditpont érték: 32 pont

Részvételi díj: 50.000 Ft

További információ: az OFTEX portálon (www.oftex.hu) vagy a Tanszék honlapján: https://semmelweis.hu/klinikai-pszichologia/oktatas/akkreditalt-tovabbkepzeseink/

,