Pszichológiáról Mindenkinek: Mit tanultunk és mit nem a pandémiából? A járvány társadalmi, pszichológiai és kommunikációs tanulságai

MEGHÍVÓ

A Magyar Pszichológiai Társaság ezúton hívja meg az érdeklődőket

a Pszichológiáról Mindenkinek című előadássorozatra, amelynek következő előadása:

Mit tanultunk és mit nem a pandémiából?
A járvány társadalmi, pszichológiai és kommunikációs tanulságai

Előadó: dr. Bokor László, kiképző pszichoanalitikus, csoportanalitikus, pszichiáter, pszichoterapeuta

A felvétel megtekinthető az alábbi linken:

Mit tanultunk és mit nem a pandémiából? – YouTube

A Magyar Pszichoanalitikus Egyesület és a Magyar Pszichológiai Társaság együttműködésében szervezett „Pszichológiáról mindenkinek” programsorozat két év szünetet követően újraindul. Az (újra)nyitó előadásban olyan aktuális kérdésekre keressük a választ, mint hogy csoportban működő egyénként, közösen megélt társadalmi traumákban milyen utakon indulhat el a gondolkodás, a feldolgozás, az egyéni- és esetleg csoportszintű tanulás. Vajon manapság hogyan járul hozzá a pszichoanalitikus szemléletmód mindezen kérdések megértéséhez és megválaszolásához?

A 2020 márciusában indult pandémia hullámainak váratlansága, előzmény-nélkülisége a társadalom számos folyamatában krízist okozott, ami kivédhetetlenül hatást gyakorolt a pszichológia szakmai folyamataira is, a tanácsadástól egészen a terápiákig. Ilyen, akár tömegpánik-szerű dinamikaként értékelhető például – az előzetes tapasztalatok hiánya okán is – a home office szettingre és a távkommunikációra történő azonnali átállás. Az általános fenyegetettség miatt létrejött társadalmi szintű válság esetenként felfüggeszthette az eredeti célkitűzéseket és radikálisan módosíthatta a terápiás kapcsolatok folyamatait. A társadalmi krízis traumájának a kliens vagy a páciens és a szakember párhuzamosan volt kitéve, hatása mindent áthatóan tört be a segítő kapcsolatba, korlátozva a közös helyzetre történő rálátást, és megváltoztatva annak interszubjektív folyamatait. A pszichoanalitikus szemlélet lehetővé teszi, hogy megragadhatóvá válhassanak a bennünk zajló folyamatok dinamikái, így ráláthassunk arra, hogyan vagyunk mi magunk is életünk fontos területeinek (kapcsolat, család, kultúra, társadalom, világnézet) alakítói.

Az előadó a rendelkezésre álló időben ezekre a kérdésekre keresi a választ, a program utolsó harmadában lehetőség szerint a közönséggel együtt gondolkodva.

Időpont: 2022. május 4. 18h
Helyszín: ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának Kazinczy utcai épülete, aula (1075 Budapest, Kazinczy utca 23–27.)
Társszervező: ELTE PPK
Az előadás online is megtekinthető lesz a következő linken:
https://www.youtube.com/channel/UCtYiR3E3yZ599-mKhXg9jWA

A program díjmentes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A szervezők mindenkit hívnak és bátorítanak, hogy használjuk ki a végre újra megnyíló személyes tereket a találkozásra, együtt gondolkodásra. Egyúttal jelezzük, hogy kérdéseket feltenni, a diszkusszióba bekapcsolódni technikai okokból csak a személyesen jelenlévők fognak tudni, az online közvetítés terében erre nem lesz lehetőség.

Tájékoztatjuk, hogy a résztvevők a rendezvényre történő belépéssel hozzájárulásukat adják, hogy az előadás ideje alatt, annak helyszínén róluk fénykép vagy videófelvétel készüljön. Az MPT a felvételeket kizárólag tájékoztatási és sajtó célra használja fel.

,