Pszichológiáról Mindenkinek: Test és trauma, dr. Merényi Márta előadása

Pszichológiáról Mindenkinek:

Test és trauma

Élő, személyes részvételű esemény

Időpont: 2023. május 24. 18.00– 19.30

Helyszín: az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának Kazinczy utcai épülete, földszint 4. terem (1075 Budapest, Kazinczy utca 23–27.)

Előadó: dr. Merényi Márta, pszichiáter, pszichoanalitikusan orientált pszichoterapeuta, mozgás- és táncterapeuta

A Magyar Pszichoanalitikus Egyesület és a Magyar Pszichológiai Társaság együttműködésében szervezett „Pszichológiáról mindenkinek” programsorozat következő előadásában arról a fájdalmas és nehéz kérdésről lesz szó, hogy milyen nyomokat hagy testünkben a lelki vagy fizikai abúzus, hogyan küzdünk meg a traumával. Ehhez kapcsolódva példákon keresztül lesz látható, ahogy hozzájárul az egyéni, valamint a mozgásterápia a testi és lelki integritás eléréséhez.

Az orvostudomány, a filozófia, a lélektan, az antropológia, a művészet és a társadalomtudományok más és más kontextust kínálnak a testi folyamatok értelmezésére. Az előadásban a lélektan, ezen belül is a kortárs pszichoanalitikus fejlődéselméletek által kínált szempontokról lesz szó. A megélt test a közvetlen tapasztalás hordozója: „hús-vér valónk”, azaz létező, eleven, tapasztaló test. A testélményt befolyásolják az érzelmektől áthatott, testünkkel kapcsolatos fantáziáink, belső képeink.  A testben rejlik a másik emberhez való hangolódás, kapcsolódás képessége, illetve a test a kultúra és a társadalom által meghatározott testjelentéseket is közvetíti.

 A trauma következében kialakuló tünetek a trauma erején kívül nagyban függenek a személy megküzdőképességétől, másképp fogalmazva a lelki immunitásától (az ún. rezilienciától), és a traumát követő társas támogatás meglététől.  A stresszt okozó helyzetekben a személy egy határig képes tájékozódni, cselekedni, „megőrizni a lélekjelenlétét”. A traumatizáció azt jelenti, hogy az egyén érzelmi és kognitív feldolgozó képessége túlterhelődik, aminek következtében súlyos testi és pszichés tünetek alakulhatnak ki.

Ahhoz, hogy a patológiás folyamatokat megértsük, először nézzük meg, milyen az, amikor magától értetődően vagyunk otthon a testünkben, és sajátként éljük át az érzéseinket, testünket, fantáziáinkat. Ez azt is magában foglalja, hogy térben és időben összefüggő személyként létezünk, a test pedig biztonságosan hozzáférhető. A gondolkodás és az érzelmi állapotok a testérzetekkel élő kapcsolatot alkotnak. Ezután a lelki immunitás hátterét vizsgáljuk meg, mely több módon gyökerezik a szülő-csecsemő, szülő-gyermek kapcsolatban, és meghatározza a test teherbíró képességét is.

Végül a pszichoterápiás kapcsolat gyógyító lehetőségeit, ezen belül a pszichoanalitikus pszichoterápia, valamint a mozgás- és táncpszichoterápia hatásmechanizmusát esetvinyettákon keresztül mutatjuk be. Ezzel pedig azt a folyamatot szeretnénk láthatóvá tenni, ahogy eljuthatunk a trauma testben hordozott különböző mozzanataihoz, és ezen érzet-, és-érzésdarabokból a személy meg tudja alkotni a számára megnyugtató egészleges élményt, a saját, egyéni történetét.

Az egy órás előadás után lesz lehetőség közös gondolkodásra, beszélgetésre, reflexiókra is.

Tájékoztatjuk, hogy a résztvevők a rendezvényre történő belépéssel hozzájárulásukat adják, hogy az előadás ideje alatt, annak helyszínén róluk fénykép vagy videófelvétel készüljön. Az MPT a felvételeket kizárólag tájékoztatási és sajtó célra használja fel.

(A kísérőfotó forrása az Internet, jogdíjmenetes platform: Egon Schiele: Önarckép lehajtott fejjel)

Plakát letöltése

,