EFPA ONLINE MEETING BESZÁMOLÓ

A hónap végén (11.27.-én) került megrendezésre a Pszichológus Egyesületek Európai Szövetségének (European Federation of Psychologists’ Associations, EFPA) találkozója, online formában. Ezek a találkozók több szempontból is fontosak, a mostaninak két fókuszpontja volt: tapasztalatok és jó gyakorlatok a COVID idején, és az EuroPsy új lehetőségei.

Minden résztvevő nemzet beszámolt arról, hogy milyen formában tudnak bevonódni kormányzati-döntéshozatali szinten is a koronavírus ellen küzdelembe. Elhangzott, hogy a pszichológusok szerepe kiemelten fontos, hiszen mind az egészségügyi dolgozók, mind a társadalom számára szükséges a támogatás és a mentálhigiéné ápolása.

A szervezet jelenleg nagy erőkkel dolgozik az EuroPsy bizonyítványok specifikációjának kidolgozásán, jelenleg a pszichoterápia és a sportpszichológia van a fókuszban. Részben ehhez kapcsolódik az a törekvés is, hogy a szervezet kidolgozzon egy egységes jogszabályozási modellt azon tagok segítségére, akiknek az országában még nincs semmilyen szabályozás, vagy az aktuális rendszer felülvizsgálatra szorul.

A találkozón megállapodtak a résztvevők, hogy a „17th European Congress of Psychology” Ljubljanában lesz 2022. július 5-8 között, személyes jelenléttel. Az absztraktok benyújtására 2021. január 4. – november 10. között lesz majd lehetőség. Akik figyelemmel szeretnék kísérni a szövetség híreit, azoknak ajánljuk a havi EFPA magazint (ingyenes, online), melyben olvashatunk más országokból származó híreket, jó gyakorlatokról, felhívásokról, joint projekt lehetőségekről, stb. A decemberi magazin elérhető a következő linken: http://www.efpa.eu/news/efpa-news-magazinedecember-2018-now-online