Meghívó Pszichológiáról Mindenkinek: Intimitásunk labirintusában – korai kapcsolataink hatása felnőttkori intimitás-képességünkre, dr. Danics Zoltán előadása

MEGHÍVÓ

A Magyar Pszichológiai Társaság ezúton hívja meg az érdeklődőket
a Pszichológiáról Mindenkinek című előadás sorozatra, amelynek következő előadása:

Intimitásunk labirintusában – korai kapcsolataink hatása felnőttkori intimitás-képességünkre

Előadó: dr. Danics Zoltán, pszichiáter szakorvos, kiképző pszichoanalitikus pszichoterapeuta

Időpont: 2022. november 16. szerda, 18:30
Helyszín: ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának Kazinczy utcai épülete, földszint 4. terem (1075 Budapest, Kazinczy utca 23–27.)
Társszervezők: ELTE PPK, Magyar Pszichoanalitikus Egyesület

A Magyar Pszichoanalitikus Egyesület és a Magyar Pszichológiai Társaság együttműködésében szervezett „Pszichológiáról mindenkinek” programsorozat következő előadásában egy sor mindenkit feszítő kérdésre keressük a választ. Olyanokra, mint hogy mi történik azzal, aki akárhány emberrel kerül is kapcsolatba, egy idő után mindig ugyanolyan határvesztett, túlzottan intim helyzetben találja magát, mint a korábbiakban. Vagy hogyan kezeljük azt a pácienst, aki minden közösségi szituációban magára marad, előbb-utóbb eltávolodik a terapeutájától is, és megközelíthetetlenné, bizalmatlanná válik? Mit tegyünk magunkkal, ha minden tudatos erőfeszítésünk ellenére sem tudunk biztonságos érzelmi közelséget létrehozni azokkal, akikkel egyébként szeretnénk? Mit gondoljunk arról, ha újra meg újra óvodai vagy általános iskolai élményeink köszönnek vissza a felnőtt munkahelyi viszonyainkban? S mi köze mindezen élményeknek az intimitásra való képességünkhöz?

A nehezen definiálható, mégis mindenki számára plasztikus tapasztalati élménnyel, jelentéssel bíró intimitást jó esetben megtapasztalhatjuk személyes kapcsolatainkban és terápiáinkban is – legyünk bármelyik oldalon, akár terapeutaként, akár páciensként abban jelen.

Az előadás a terápiás oldalról indul, felvázolva a terápiákban átélhető intimitás-élmények milyenségét, előnyeit és kockázatait, valamint azok összefüggéseit alapvető intimitás-képességünkkel. A szakember kitér intimitás-kapacitásunk jellemzőire, eredetére és jelen kapcsolatainkra való hatására. Hiszen az intimitás-képességünk korai kapcsolataink kapcsolódási mintáin – konkrétabban az implicit kapcsolati tudattalan jellemzőin – alapul, amelyek egész életünkben, sőt terápiáinkban is meghatározó jelentőségűvé válnak, és csak komoly erőfeszítések árán módosíthatók.

Az előadó érzékeny és értő módon, saját terápiás tapasztalati hátterét használva kísér majd minket az intimitásról való gondolkodás labirintusaiban, válaszokat keresve, és a program utolsó harmadában lehetőség szerint a közönséggel együtt gondolkodva.

A program díjmentes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!
Élő, személyes részvételű esemény. A szervezők mindenkit hívnak és bátorítanak, hogy használjuk ki a végre újra megnyíló személyes tereket a találkozásra, együtt gondolkodásra.

Tájékoztatjuk, hogy a résztvevők a rendezvényre történő belépéssel hozzájárulásukat adják, hogy az előadás ideje alatt, annak helyszínén róluk fénykép vagy videófelvétel készüljön. Az MPT a felvételeket kizárólag tájékoztatási és sajtó célra használja fel.

Dr. Kulcsár Gabriella
az MPT tudományos titkára