Sportpszichológia

A sportpszichológia a sporttudományok és a pszichológia érintkező felületén elhelyezkedő határtudomány. A sportpszichológusok dolgoznak kutatókként, oktathatnak felsőoktatási intézményben vagy a sportegyesületek (esetenként egyéni sportolók) alkalmazhatják őket tanácsadóként. Az esetek túlnyomó részében e munkakörök valamilyen kombinációja valósul meg a gyakorlatban. Leggyakoribb tevékenységük a konzultáció, azaz szaktanácsadás. Gyakran előfordul az is, hogy konkrét vizsgálatot kell végezniük sportolókon vagy a problematikus sportolóknál egyéni terápiás célú beszélgetést kell alkalmazniuk a kívánt cél elérése érdekében. Nem ritka az sem, hogy a szakembereknek felvilágosító előadást kell tartaniuk a sportolók számára vagy hasonló jellegű továbbképző előadást az edzők részére. Jellemző tevékenységi köreik: a sportági kiválasztás, edzésprogramok fejlesztése (pl. egyéni edzésnapló vezetésének segítése és ehhez részletes pszichológiai szempontok nyújtása, az egyéni edzésterhelés megállapítása), versenyre való felkészítés (pl. segítségnyújtás a kedvezőtlen rajtállapot legyőzéséhez, segítségnyújtás kudarcélmények feldolgozásában), sportsérültek mentálilis gondozása, rehabilitációja.

A sportpszichológusnak rendelkeznie kell a pszichológiai szaktudáson kívül legalább egy vagy két sportágban szerzett tapasztalokkal, hogy legyenek saját siker-, mozgás- és kudarcélményei. Ez teszi lehetővé, hogy a szakember ne idegenként mozogjon a sportpszichológia területén, s ne maradjanak rejtve előtte a sporttevékenység lényegét jelentő pszichológiai folyamatok sem.

Jelenleg Magyarországon sportpszichológus az lehet, aki a 3 (B.A.) + 2 éves (M.A.) egyetemi képzés után elvégzi a kétéves, posztgraduális sport szakpszichológus-képzést.