Egészségpszichológia

Az egészségpszichológia a klinikai pszichológia egyik mára önállóvá vált ágazata, mely az egészség megőrzésével, visszenyerésével és fejlesztésével kapcsolatos pszichológiai tényezőket vizsgálja. Nem csupán az egyes személyre koncentrál (pl. dohányzásról való leszokás egyéni segítése), hanem az egész népességet érintő kérdésekre is keresi a választ (pl. hogyan lehet az egészségesebb életmódot vonzóbbá tenni a lakosság számára). Célja többek közt az is, hogy betegségek hátterében meghúzódó mentális tényezőket feltárja (pl. a szív- és érrendszeri betegsége esetében a stressz szerepe). Az embert a test és lélek egységeként szemléli, mely folyamatos, állandó kölcsönhatásban van társas és fizikai környezetével egyaránt.

Az egészségpszichológia alkalmazható például a betegségekkel szembeni ellenállóképesség fokozása vagy épp a krónikus betegségekkel való megküzdés érdekében is. Fontos szerepe van a betegségek kialakulásához hozzájáruló magatartásformák, viselkedéses rizikófaktorok, egészségkárosító viselkedések feltárásában, módosításában. Ezen túl a különböző krónikus betegségek következményeképpen kialakuló járulékos pszichés problémák (pl. szorongás, társas szerepek betegség miatti kényszerű módosítása) kezelésében is szerepe lehet, illetve segítséget nyújt a krónikus, rokkant, haldokló betegek életminőségének javításában.

Az egészségpszichológia eszközei használhatóak az addiktológia területén is, mind a megelőzés (pl. kamaszoknak hatékony kommunikációs stratégiák tanítása, melyek révén könnyebben tudnak ellenállni a kortársak nyomásának), mind a szerhasználati szokások változtatására vonatkozó munka során. A gyakorlatban igen jól működő egészségpszichológiai modelleket alkalmaznak többek között a dohányzásról való leszokás segítésében, de ugyanígy bármilyen változásra irányuló aktivitás kísérésére vannak hatékony módszerei az egészségpszichológiának – így a testsúlycsökkentésre, életmódváltásra irányuló törekvéseknek is megfelelő támogatója lehet az egészségpszichológus.

Mindezen túlmenően az egészségpszichológia foglalkozik az orvos-beteg kommunikáció hatékonyságának növelésével, továbbá a gyógyítás környezetének hatásával mind az egészségügyi dolgozókra, mind a betegekre nézve. Az egészségpszichológiai segíti az egészséges életmódra való tudatos és aktív törekvés bármilyen fomáját.

Jelenleg Magyarországon egészségfejlesztő szakpszichológus az lehet, aki a 3 (B.A.) + 2 éves (M.A.) egyetemi képzés után elvégzi a kétéves, posztgraduális egészségfejlesztő szakpszichológus-képzést.