Klinikai pszichológia

A klinikai pszichológusok pszichés betegségek (pl. depresszió, pánikbetegség, szenvedély-betegségek) diagnosztizálásával, majd a probléma azonosítása után pszichoterápiás kezelésével foglalkoznak (a tanácsadó pszichológusok munkája ehhez hasonló, viszont hozzájuk általában a kevésbé súlyos esetek kerülnek). A munka diagnosztikai része a pácienssel folytatott személyes beszélgetésen túl tesztekkel is történik, így a szakembernek számos mérőeszköz és technika használatában kell jártasnak lennie.

Klinikai pszichológusokkal találkozhatunk magánrendelésen vagy kórházakban és egyéb egészségügyi intézményekben, ahol orvosokkal kooperálva kezelik a betegeket (Magyarországon egyelőre sajnos az államilag finanszírozott ellátás e területen nagyon kevés). Terápiában részt vehetünk egyénileg, tehát négyszemközt a szakemberrel, valamint a kezelés több fő részvételével, csoportos formában is megvalósulhat.

Jelenleg Magyarországon klinikai szakpszichológus az lehet, aki a 3 (B.A.) + 2 éves (M.A.) egyetemi képzés után elvégzi a négyéves, posztgraduális klinikai szakpszichológus-képzést.