MEGHÍVÓ Pszichológiáról Mindenkinek: Milyen pszichés problémákkal küzdenek az ausztriai magyar bevándorlók? – Benedek László előadása

MEGHÍVÓ

A Magyar Pszichológiai Társaság és a Magyar Pszichoanalitikus Egyesület
ezúton hívja meg az érdeklődőket

a Pszichológiáról Mindenkinek című előadássorozatra,
amelynek következő előadása:

Milyen pszichés problémákkal küzdenek az ausztriai magyar bevándorlók?

Előadó: dr. Benedek László, pszichiáter, pszichoanalitikus

Időpont: 2024. április 12., péntek 17:00
Helyszín: az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának Kazinczy utcai épülete, fszt. 4. terem (1075 Budapest, Kazinczy utca 23–27.)
Élő, személyes részvételű esemény, az eseményt online nem közvetítjük.
A program díjmentes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Benedek László tíz éve él és dolgozik Ausztriában pszichiáterként és pszichoterapeutaként. Rendelésén sok magyar bevándorló vagy ideiglenes tervekkel érkező, ingázó vendégmunkás jelentkezik, ezért alapvetően az ő problémáikról, terápiás kezelésükről szól az előadás.

A migráció története egyidős az emberiséggel, egyike korunk legfontosabb kihívásainak. A bevándorló gyakran átéli az ún. kulturális sokkot, amely a szülőföld elhagyásának fájdalmával és a befogadó ország kulturájába való beilleszkedés nehézségeivel függ össze. A terápia során foglalkozunk a veszteségekkel, a család, a baráti kör, az ételek és ízek, a személyes életkörülmények változásával és az anyanyelv elvesztésével. Az új országba történő beilleszkedés, vagyis akkulturáció esélyeit befolyásolja, hogy a veszteségek okozta „gyászreakciót” a bevándorló vagy immigráns hogyan, miként képes feldolgozni. Az analitikus irodalom olyan, harmadik individuációs folyamatként azonosítja a kivándorlást, amely a kisgyermekkori szeparációs-individuációs szakaszt, majd az adoleszcenskori útkeresést és identitásformációt követi. Kulturális adoleszcenciának is nevezik azt az életszakaszt, amelybe az emigráns kerül. A beilleszkedés sikere azon múlik, hogy a bevándorló képes-e kialakítani egy ún. hibrid identitást, amelyben az eredeti identitás-elemek ötvöződnek a befogadó ország kulturális mintázataival.

A terápiás segítséget kérő ausztriai magyar munkavállalók speciális vonása, hogy kivándorlásuk nem végleges, nem visszafordíthatatlan. Ilyen módon vonzások és taszítások láthatóak az idealizálás és elutasítás hullámvasútján. Az előadás második felében rövid esetleírásokkal illusztrálják az elméleti koncepciókat.

Az egy órás előadás után lesz lehetőség közös gondolkodásra, beszélgetésre, reflexiókra is.
Tájékoztatjuk, hogy a résztvevők a rendezvényre történő belépéssel hozzájárulásukat adják, hogy az előadás ideje alatt, annak helyszínén róluk fénykép vagy videófelvétel készüljön. Az MPT a felvételeket kizárólag tájékoztatási és sajtó célra használja fel.