Ranschburg Pál emlékév

Tisztelt Kolléga!

Az idei év egyik fontos mozzanata a magyar pszichológia számára, hogy Ranschburg Pálra, a magyar pszichológia, gyógypedagógia és orvoslás egykori kiemelkedő alakjára emlékezünk születésének 150., halálának 75. évfordulója alkalmából.

Ranschburg Pál ideg- és elmeorvos, a magyar kísérleti és a gyógypedagógiai pszichológia megteremtője. 1899-ben elsőként kísérleti lélektani laboratóriumot létesített a budapesti orvoskaron, majd 1902-ben megszervezte annak jogutódját, a Gyógypedagógiai és Pszichológiai Magyar Királyi Laboratóriumot. Vizsgálati és mérési eljárásokat dolgozott ki, tudományos eredményei máig jelentősek. Ő tanított hazánkban először orvosi pszichológiát az orvosegyetemen, gyógypedagógiai pszichológiát a gyógypedagógus-képzésben. Ő alapította 1928-ban a Magyar Pszichológiai Társaságot. Ő vezette az 1906-ban alakult Magyar Gyermektanulmányi Társaság Kísérleti Szakosztályát. Aktív tagja volt a Magyar Gyógypedagógiai Társaságnak. 1916-tól 1942-ig vezette az Apponyi Poliklinika idegosztályát és kiterjedt ambulanciáját.  Munkássága, személyes hatása, példája a magyar pszichológiatörténet kiemelkedő alakjává teszik őt.

A Magyar Pszichológiai Társaság a 2020-as évet Ranschburg Pál emlékévvé nyilvánította, és ad-hoc emlékbizottságot hozott létre az emlékév eseményeinek megszervezésére.

Az emlékév két fő eseményére szeretnénk felhívni figyelmét. Február 21-én pénteken du.3 órakor lesz a Ranschburg Pál emlékére készült bronz portrét ábrázoló emléktábla ünnepélyes avatása a budapesti Hildt téren.

Március 6-én lesz tudományos emlékülés az MTA Felolvasó termében neves előadók részvételével.

Mindkét eseményre szeretettel várjuk, részvételére számítunk, hogy együtt idézhessük fel Ranschburg Pál élő szellemi hagyatékát.

Szokolszky Ágnes és Takács István,

a Ranschburg Pál 2020 emlékév szervezői