Pszichológiáról Mindenkinek október

A következő előadás címe: A munka halála – a motivációs klíma katasztrófája a modern szervezetekben

Előadó: dr. Lisznyai Sándor

Időpont: 2019. október 16. szerda 18:00

Helyszín: ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar

1075 Budapest, Kazinczy u. 23-27. 215. terem (II. emelet)

Társszervező: ELTE PPK

https://www.facebook.com/events/2263675430538156/

A szervezetekben bekövetkező, a szervezeti kultúrát és a munkavégzést érintő folyamatos változások sok hasonlóságot mutatnak a klímaváltozással. Bár mindenki elismeri, hogy a munkamotiváció változásban van, mindenki elismeri ennek súlyosságát is, a vezetők, a munkáltatók oldaláról kevesen aggódnak igazán. Mindig volt valahogy, mindig lesz valaki, aki elvégezze a munkát, legfeljebb megtanulunk bánni a magasabb fluktuációval, magasabb költségekkel. Persze vannak páran, akiket elkapott a klímaszorongás, olyan felsővezetők, cégtulajdonosok, akik látják, hogy a katasztrófa felé haladunk: az emberi erőforrás nem végtelen, a munkavégzés alapvető motivációi az utolsókat rúgják, mint maga a munka fogalma is.

Jelenleg ők vannak kevesebben, hiszen nehéz elképzelni, hogy a munkamegtagadók társadalma legyünk (és mindig lesz majd valaki, valahonnan, aki örömmel elvégzi a munkát, segíthet a bevándorlás vagy a szociális integráció). Akik aggódnak, azt mondják, ezek is véges erőforrások. Lesznek olyan munkaterületek, ahol a munkaerőhiány egész gazdasági szférák összeomlásához vezet majd. Megszűnhetnek iparágak, szolgáltatások csak amiatt, mert nem lesz, aki megcsinálja őket. És lehet ezek azok a területek, ahol jelenleg még éppen nagyon sokan, nagyon keményen dolgoznak. Akik aggódnak, azt mondják, hogy a katasztrófa sokkal gyorsabb lesz, mint gondoljuk, egyszer csak egész szektorok állnak majd fel, és lehetetlenítenek el folyamatokat. Időben vagyunk, hogy tegyünk ez ellen valamit? Mikor, hogyan és milyen okokból vált beteggé a munkamotiváció? Gyógyítható-e még vagy fogadjuk el, hogy gyermekünk, unokáink már nem kapnak majd udvarias kiszolgálást egy kormányablakban, nem vásárolhatnak be egy boltban, nem mehetnek kórházba? Az előadás ezekre a kérdésekre keresi a választ.

A program díjmentes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tájékoztatjuk, hogy a résztvevők a rendezvényre történő belépéssel hozzájárulásukat adják, hogy az előadás ideje alatt, annak helyszínén róluk fénykép vagy videofelvétel készüljön. Az MPT a felvételeket kizárólag tájékoztatási és sajtó célra használja fel.

Dr. Hargitai Rita

az MPT tudományos titkára