Pszichológiáról Mindenkinek november

A következő előadás címe: “Úgy szeretlek, majd megeszlek!”

Vágy és rombolás az érzelmi közelség kialakításában

Előadó: Felházi Anett

Időpont: 2019. november 20. szerda 18:00

Helyszín: ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar

1075 Budapest, Kazinczy u. 23-27. 215. terem (II. emelet)

Társszervező: ELTE PPK, Magyar Pszichoanalitikus Egyesület

https://www.facebook.com/events/2531032643679014/

Szeretet és agresszió együttesen formálja a kapcsolatokat. Az öröm többnyire a megosztható pozitív érzelmekből, majd később az örömszerző szexualitásból is táplálkozik. Az adás képessége a korai gondoskodást nyújtó szülő-gyerek kapcsolatból származik, a tápláló anya „nagyvonalúságából”. Ha ennek elégtelensége mentén sok a hiányérzet, az irigység, fukarság vagy mohóság, erőszakos birtoklásvágy uralja el a későbbi kapcsolatokat.

Az agresszió velünk születetten énünk védelmét szolgálja, enélkül képtelenek lennénk az életben maradásra. Az alapvető kapcsolati bizalom hiányában, érzelmi traumák esetén az agresszió a másik uralására, kontrollálására használódik fel. Az érzelmi közelség a korai kiszolgáltatottság és sebezhetőség érzését keltheti fel, így a biztonságot gyakran a másik leértékelése, gyengítése adja. Ennek talaján az érzelmi kapcsolat, a szeretet lerombolódik. Legdurvább esetben a destrukció kifejezett szadomazochisztikus formákat ölthet.

Valódi önszeretet nélkül nem is tudunk másokat szeretni, élővé válni és élvezetet találni az életben. Perverzióról akkor beszélhetünk, ha a személy a másikat szükséglet-kielégítő tárgyként használja fel. A szadomazochisztikus kapcsolatokat jellemző erőszak a szeretetet helyettesíti a partner személyiségének lerombolásával, vágyai számára „lekötözi” partnerét. Lehet-e örömet találni a rombolásban? Lehet-e élvezni a fájdalmat? Ezekre a kérdésekre is keresi a választ az előadó a hallgatóság bevonásával az izgalmas est folyamán.

A program díjmentes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tájékoztatjuk, hogy a résztvevők a rendezvényre történő belépéssel hozzájárulásukat adják, hogy az előadás ideje alatt, annak helyszínén róluk fénykép vagy videofelvétel készüljön. Az MPT a felvételeket kizárólag tájékoztatási és sajtó célra használja fel.

Dr. Hargitai Rita

az MPT tudományos titkára