Pszichológiáról Mindenkinek

A következő előadás címe: Az üveghegyen is túl….

Bevezetés az analitikus onkopszichológiába

 

Előadó: dr. Riskó Ágnes

Időpont: 2019. március 20. szerda18:00

Helyszín: ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar

1075 Budapest, Kazinczy u. 23-27. aula

Társszervező: ELTE PPK, Magyar Pszichoanalitikus Egyesület

 

Előadásommal az onkológia különös világába szeretném beengedni az érdeklődőket. Egy olyan elzártan létező valóságba, ahol a helyzet kritikussága és bizonytalanságai miatt, szavakkal és szavak nélkül, folyamatosan, mindenki hat mindenkire. Ha kísérőként és segítőként vagyunk jelen, akkor szinte testközelből ismerhetjük meg a betegek sokszor lelki bénultsághoz vezető tehetetlenségét bajaikkal szemben. Hallhatnak a környezet tagjainak gyakran, akaratlanul eltorzult reakcióiról. Igyekszem feltárni a szakemberek és hozzátartozók lelki terhelésének általában háttérbe szorított problémakörét is.

Korunk népbetegsége a rák. Kivizsgálása, kezelése és a rehabilitáció folyamata közös nyelvet, harmonikus együttműködést kíván minden résztvevőtől: a szakemberektől, a hozzátartozóktól és a betegtől. Rendkívüli jelentőségű ez az együttműködés, hiszen a daganatos beteg sorsa, életminősége jórészt ezen alapul. Ebben a szervezetileg ágas-bogas, lelki értelemben pszichodinamikus, mindvégig az egész emberre összpontosító folyamatban egyre világosabb és egyre nagyobb szerepet kaphatnak a pszichológusok.

Az onkopszichológusként dolgozó pszichoanalitikusok közvetlen megfigyeléseik alapján sajátos lelki jelenségeket és folyamatokat fedeztek fel. Többek között szó lesz a borderline-szerű lelki regresszióról, a zsigeri kommunikációról, a konténer funkcióról, az áttételről és a viszontáttételről.

Az előadás egyaránt szólni kíván a szakemberekhez, az érdeklődő betegekhez és a hozzájuk szervesen tartozó családtagokhoz, barátokhoz.

A program díjmentes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Tájékoztatjuk, hogy a résztvevők a rendezvényre történő belépéssel hozzájárulásukat adják, hogy az előadás ideje alatt, annak helyszínén róluk fénykép vagy videofelvétel készüljön. Az MPT a felvételeket kizárólag tájékoztatási és sajtó célra használja fel.

 

Dr. Hargitai Rita

az MPT tudományos titkára