Sas István emlékére

Fájdalmas veszteség érte a pszichológusok közösségét.

Váratlanul, 72. évében hagyott el bennünket egy kiváló kolléga.

1970-ben szerzett diplomát az ELTE BTK pszichológia-magyar szakán. 1965-1974 között a Magyar Televíziónál operatőr, majd a Mafilm dramaturgja, később rendezője lett.

Hazánkban az elsők között volt, akik utat törtek a reklámpszichológia alkalmazott formájának. A ’70-es, ’80-as években több mint kétezer reklámfilmet forgatott – a szakma elsősorban reklámfilmesként ismerte meg. Legendás reklámfilmek fűződnek a nevéhez (Skála kópé, Pécsi kesztyű, Casco, Traubi stb.) Számos hazai és nemzetközi díj birtokosa: Balázs Béla díj (1985), Érdemes művész (1988), Magyar Köztársaság Érdemérem Lovagkereszt (2006); nyolc alkalommal díjazták Cannes-i Reklámfilm Fesztiválokon, stb.

A  rendszerváltás után az oktatás lett a fő szakmai terepe: hazai és külföldi egyetemeken, főiskolákon és különböző fórumokon tanított reklámpszichológiát, kreatív tervezést, médiaismereteket. Számos szakkönyvet írt (pl. Az ötletes reklám, Reklám és pszichológia stb.)

​.​

Akik barátként, kollégaként vagy tanítványként megismerhették, könnyen a szívükbe zárták. Természetesség, nyitottság és nyíltság, önzetlenség, humorérzék – és az egész személyiségén átsütő tehetség – ezt a képet őrizhetjük róla.

Akik nem találkozhattak vele, azoknak érdemes legalább a (még élő) honlapját megnézniük http://www.sasistvan.hu

V. Komlósi  Annamária