Pszichológiáról Mindenkinek

A Magyar Pszichológiai Társaság ezúton hívja meg az érdeklődőket

a Pszichológiáról Mindenkinek című előadássorozatra,

amelynek következő előadása:

Bokor László:

A nárcizmus: átok vagy áldás?

Szelfünk viszontagságai: sérülés és gyógyulás egyéni, családi, társas szinten

A nárcizmusról gondolkodva rólunk lesz szó – tudományosan. Számos értelemben, rendszerint negatív jelentéssel használjuk közbeszédben és pszicho-szakmában egyaránt. Sérülést követően kialakuló vonások halmazáról van szó, amelyeket elsősorban az önbecsülés ismételt összeomlása, majd túlkompenzálása alakít. Ennek során további sérüléseket okozhatunk magunknak, másoknak, gyerekünknek, közösségünknek, társadalmunknak, így transzgenerációs folyamatot alkothat. Ugyanakkor mások nárcizmusa saját nárcisztikus vonásainkon keresztül okozhat nehézséget számunkra.

A nárcizmus fogalma a modern pszichoanalízisben fejlődésünk egyéni és társas szintű viszontagságait fejezi ki. Nem létezik tökéletes fejlődés, ezért e vonások sérülések és gyógyítási kísérletek dinamikájának eredménye. Öngyógyítási kísérleteink is lényegében nárcisztikus folyamatok aktiválása. És ahogyan nincsen tökéletes család és társadalom, úgy nem tudunk sem fejlődni sem létezni sérülések nélkül, miközben éppen közösségeink teszik lehetővé, hogy kijavítsuk, begyógyítsuk nárcisztikus sérüléseinket.

E személyes és társas viszontagságok kerülnek bemutatásra az előadás keretében.

Időpont: 2018. április 18. szerda, 18.00

Helyszín: ELTE PPK, 1073 Budapest, Kazinczy u. 23-27., aula

Társszervező: ELTE PPK, Magyar Pszichoanalitikus Egyesület

Médiatámogatónk: Mindennapi Pszichológia Magazin

A program díjmentes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tájékoztatjuk, hogy a résztvevők a rendezvényre történő belépéssel hozzájárulásukat adják, hogy az előadás ideje alatt, annak helyszínén róluk fénykép vagy videofelvétel készüljön. Az MPT a felvételeket kizárólag tájékoztatási és sajtó célra használja fel.

 

Dr. Hargitai Rita

az MPT tudományos titkára