MPT Filmklub

„A filmek valójában korunk pszichológiai képzeteinek a lerakataivá válnak”
(Gabbard)

Az MPT Filmklub célja, hogy pszichológiailag inspiráló filmalkotásokat mutasson be, majd a filmekhez kapcsolódóan a lelki jelenségek rejtelmeiről, jellemzőiről, működési szabályszerűségeiről beszélgetésre invitálja a közönséget. A filmklubban lehetőséget biztosítunk a választott filmek közös megtekintésére és megvitatására. Célunk, hogy a filmbeli szereplőkről, történetekről és szimbólumokról való együttes gondolkodással lehetővé váljon a filmek által érzékletesen és élményszerűen megjelenített lélektani folyamatok felfejtése.

A következő alkalommal vetítésre kerülő film:

Enyedi Ildikó: Testről és Lélekről, 2017.

Idén március 4-én rendezik a 90. Oscar-gálát, és ismét izgulhatunk magyar nyertesért, hogy kimondják-e a Testről és lélekről címét a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában.

A két főszereplő találkozik egy vágóhídi munkahelyen. Endre, a vágóhíd visszafogott természetű, lebénult bal kezű gazdasági igazgatója és Mária, a nagyon szigorú, autisztikus viselkedésű új minőségellenőr, aki még tanulja az érzelmek elfogadását és az emberi érintést, aki bár motivált az emberi kapcsolatokra, de a kollégái számára különös stílusa miatt elszigetelődik. Szinte semmi nem kötné össze ezeket az emberek a munkahelyükön kívül, de egyik este elkezdenek egymással álmodni. Szarvasok képében. Minden este látják egymást gyönyörű téli tájakon, ahogy, patakból isznak, élelemért kutakodnak, vagy csak egymást nézik.

Ez csendes film. Olyan értelemben szokatlan talán, hogy a lehető legkevésbé hősies hősökkel és a lehető legkevésbé romantikus helyzeteken keresztül mond el egy személyes szerelmi történetet. A film hajtómotorja a néző képzelete, az, amit ő a nagyon zárt főszereplők mögé vetít.”- mondja Enyedi Ildikó.

Meghívott vendég: Stefanik Krisztina, pszichológus, autizmus- szakértő

Időpont: 2018. február 23. péntek 17:00-19:45

Helyszín: Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar – 1064 Budapest, Izabella utca 46., 216-os terem

A laikus és szakmabeli érdeklődőket egyaránt örömmel várjuk!

Farkas Aranka és Pőcze Diána
MPT Filmklub-vezetők