MPT FILMKLUB

„a filmek valójában korunk pszichológiai képzeteinek a lerakataivá válnak”
(Gabbard)

 

Az MPT Filmklub célja, hogy pszichológiailag inspiráló filmalkotásokat mutasson be, majd a filmekhez kapcsolódóan a lelki jelenségek rejtelmeiről, jellemzőiről, működési szabályszerűségeiről beszélgetésre invitálja a közönséget. A filmklubban lehetőséget biztosítunk a választott filmek közös megtekintésére és megvitatására. Célunk, hogy a filmbeli szereplőkről, történetekről és szimbólumokról való együttes gondolkodással lehetővé váljon a filmek által érzékletesen és élményszerűen megjelenített lélektani folyamatok felfejtése.

 

A következő alkalommal vetítésre kerülő film:

Pedro Almodóvar (2016): Julieta

 

A Nobel-díjas Alice Munro három novelláját összegyúró Julieta a rendező – tőle szokatlan módon- csendes, befelé forduló, csakis a lélektannal foglalkozó drámája egy anyáról. Julieta elveszti a férjét, majd egyre távolodik a lányától, hiszen a családfő halálát az idő gyógyítás helyett, egyre csak mélyíti…

A Julieta maga is olyan, mint egy Munro- elbeszélés: elég kevés dolog történik benne, mert nem a konkrét cselekmények fontosak, hanem az, ahogyan a főszereplő feldolgozza, megéli mindazt, amit ezek benne keltenek.

A Julieta meghatározó vezérfonala, a bűn és bűnhődés motívuma, dinamikája. Almodóvar ennek rétegeit és lélektani mélységeit szem előtt tartva veszi górcső alá azt az anya-lánya viszonyt. A rendező a jelenből indulva, egyre inkább a múltba révedve, az információkat szűrve és fokozatosan csepegtetve kutatja a lehetséges okokat és magyarázatokat.

Meghívott vendég:

Révész Renáta Liliána, pszichológus, gyásztanácsadó

Időpont: 2018. január 26. péntek 17.00-19.45

Helyszín: Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar – 1064 Budapest, Izabella utca 46., 216-os terem

A laikus és szakmabeli érdeklődőket egyaránt örömmel várjuk!

Farkas Aranka és Pőcze Diána
MPT Filmklub-vezetők