MPT Filmklub

„A filmek valójában korunk pszichológiai képzeteinek a lerakataivá válnak”
(Gabbard)

Az MPT Filmklub célja, hogy pszichológiailag inspiráló filmalkotásokat mutasson be, majd a filmekhez kapcsolódóan a lelki jelenségek rejtelmeiről, jellemzőiről, működési szabályszerűségeiről beszélgetésre invitálja a közönséget. A filmklubban lehetőséget biztosítunk a választott filmek közös megtekintésére és megvitatására. Célunk, hogy a filmbeli szereplőkről, történetekről és szimbólumokról való együttes gondolkodással lehetővé váljon a filmek által érzékletesen és élményszerűen megjelenített lélektani folyamatok felfejtése.

A következő alkalommal vetítésre kerülő film:

Tim Robbins: Ments meg, uram! (Dead Man Walking), 1995.

Tim Robbins filmje egy kétszeres gyilkosról szól. A kivégzésére várakozó Poncelet azonban azt állítja, a gyilkosságot, amit ketten követtek el, ő csak végignézte, segédkezett ugyan benne, de az ölés bűne őt nem terheli, s míg a másik, a valódi gyilkos „csak” életfogytiglani börtönbüntetést kapott, őt ki akarják végezni. Poncelet segítséget kér egy katolikus apácától, látogassa meg a börtönben. .A nővér elhatározza, hogy segít a magát ártatlannak valló férfinak, mindent megtesz azért, hogy a férfi ne meneküljön el maga elől, hogy szembe tudjon nézni tetteivel. De segítőként nehéz kérdésekkel találja szembe magát: Mi van akkor, ha a segítségkérő nem érez valódi bűnbánatot, sőt, az egyetlen, amit igazán érez, az vád és düh az őt megölni készülő emberek ellen? Van-e különbség a segítő számára a bűn fokozatai között? Kevésbé bűnös-e az, aki „csak” segédkezik egy gyilkosságban, mint aki kezet is emel embertársára és vérét ontja? Jogunk van-e ahhoz, hogy elvegyük egy másik ember életét, ha az gyilkos?

(Külön érdekesség, hogy Prejean nővér valós, létező személy volt, Poncelet alakját pedig két, az apáca által látogatott gyilkosból gyúrták össze a film alkotói, talán azért, hogy ne egy létező személy felett ítélkezzen a néző.)

Meghívott vendég: Fiáth Titanilla börtönpszichológus

Időpont: 2017. november 24. péntek 17:00-20:00

Helyszín: Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar – 1064 Budapest, Izabella utca 46., 216-os terem

A laikus és szakmabeli érdeklődőket egyaránt örömmel várjuk!

Farkas Aranka és Pőcze Diána
MPT Filmklub-vezetők