MPT FILMKLUB

„a filmek valójában korunk pszichológiai képzeteinek a lerakataivá válnak”
(Gabbard)

 

Az MPT Filmklub célja, hogy pszichológiailag inspiráló filmalkotásokat mutasson be, majd a filmekhez kapcsolódóan a lelki jelenségek rejtelmeiről, jellemzőiről, működési szabályszerűségeiről beszélgetésre invitálja a közönséget. A filmklubban lehetőséget biztosítunk a választott filmek közös megtekintésére és megvitatására. Célunk, hogy a filmbeli szereplőkről, történetekről és szimbólumokról való együttes gondolkodással lehetővé váljon a filmek által érzékletesen és élményszerűen megjelenített lélektani folyamatok felfejtése.

 

A következő alkalommal vetítésre kerülő film:

Tom Hooper: A dán lány (2015)/ 120 perc

 

Koppenhága, 1926. Einar Wegener és Gerda Wegener bohém művészházaspár, úgy tűnik, boldog házasságban élnek. Mindez azonban változni kezd, amikor egy napon Gerdának gyorsan be kell fejeznie egy portrét, ezért megkéri a férjét, hogy öltözzön nőnek, és legyen a modellje. Az élmény sorsfordító erejű, Einar rájön, hogy Liliként egy új- talán valódibb- énjét élheti meg. Elkezdődik a harc: Einar Lilivé születése, és Gerda lassú megözvegyülése. Lili, amint megérti, hogy mi zajlik benne, valódi gyász nélkül teszi túl magát a konvencióin, és gyilkolja ki magából Einar nyomait is, míg Gerdának át kell élnie, hogy szerelme, társa, szellemi partnere lassanként eltűnik nemcsak mellőle, hanem a világból is, és hogy ezt a folyamatot éppen ő indította be, és katalizálta. A pár orvosról orvosra jár, míg végül megtalálják azt, aki megérti Einar állapotát.

Magnus Hirschfeld harminc évig tanulmányozta a homoszexuális embereket, ő alapította meg a világ első, a melegek jogaiért küzdő egyesületet, és ő nevezte először transzszexuálisnak azokat az egyéneket, akik nem csupán a másik nem tagjaként akarnak kinézni, hanem fizikai nem-változásra vágynak.

 

 

Meghívott vendég:

Dominika Milanovich, pszichológus, tanár, emberi jogi aktivista

 

 

Időpont: 2017. május 26. péntek 17.00-20.00

Helyszín: Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar – 1075 Budapest, Kazinczy utca 23-27., 115-ös terem

 

A laikus és szakmabeli érdeklődőket egyaránt örömmel várjuk!

 

Farkas Aranka és Jakab Márta
MPT Filmklubvezetők