WORLD SLEEP DAY 2017. – KÖZLEMÉNY ALVÁS VILÁGNAPJA MAGYARORSZÁGON

2017. március17. Budapest

A World Association of Sleep Medicine és a  World Sleep Society nemzetközi kezdeményezésére Magyarországon is megrendezésre került a  World Sleep Day. A 2017. március 17-ei alvás világnapja magyarországi eseményén részt vettek az alváshoz kapcsolódó legjelentősebb magyarországi orvosszervezetek, valamint szakmai intézmények, társadalmi szervezetek, vállalatok és szakemberek, akiknek az együttműködése a nemzetközi alvásprojekt magyarországi erősítését szolgálja. Az idei alvás napi események középpontjában az elalvásos közlekedési balesetek megelőzésének fontossága és a késői elalvás-korai ébredés, felkelés problematikái is szerepeltek.

 

Az Alvás Világnapja nemzetközi esemény, amelyhez kormányok, szervezetek, intézmények csatlakoztak azzal a szándékkal, hogy felhívják a figyelmet az alvás fontosságára, élettani jelentőségére. Az idén 10 éves nemzetközi eseményhez Magyarország az elsők között csatlakozott. A 2017. évi Alvás Világnapja magyarországi konferenciájára március 17-én, pénteken  került sor Budapesten, a WSD Hungary és a Budapesti Alvásközpont/Benyovszky Orvosi Központ szervezésében a Hotel Andrássy Budapest-ben.

Ezen a napon 72 országban orvosok, kutatók, gyógyítók és civil szervezetek fognak össze, hogy bemutassák: az álmosság és az alvatlanság egyre inkább népbetegség; megelőzésére, kezelésére sokkal több figyelmet kell fordítanunk. A magyarországi alvásgyógyítás kevés számú, de nemzetközileg is elismert szakemberei tapasztalataikkal erősítik a globális kampányban részt vevők üzenetét: az emberiség egyre rosszabbul alszik, ennek megváltoztatása nemzetközi feladat.

 

Alváskonferencia  –  a world sleep day 2017. hungary

 

A konferenciát a Magyar Alvástársaság elnöke, dr. Szakács Zoltán nyitotta meg. Dr.  Halmosi Zsolt r. vezérőrnagy rendőrségi főtanácsos, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettese előadásában az alvás-alvatlanság közlekedésbiztonsági tényezőire hívta fel a figyelmet. A legújabb országos alvásfelmérés tapasztalatait Vada Gergely, a FusionVital magyarországi igazgatója ismertette. A késői elalvás, reggeli kényszerébresztés napi tapasztalatairól Komjátiné Bartos Nóra, Nagycsaládosok Országos Egyesületének képviselője szólt. Korai iskolakezdés: fölösleges gyerekkínzás, vagy racionális nevelés? címmel tudományos tapasztalatait adta közre dr. Bódizs Róbert, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének kutatási igazgató-helyettese. Az éjszakai ébrenlét és a korai felkelés összefüggéseit, a témához kapcsolódó genetikai és kulturális hatásokat dr. Purebl György, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke ismertette. A melatoninnak az alvás élettani folyamatában meghatározó jelentőségéről szólt dr. Sándor Edit, a Pharma Nord Hungary orvos igazgatója. Az alvás és reumatológia összefüggéseit dr. Füri Judit reumatológus ismertette, az alváskultúra szerepéről Balázs Mónika, Stúdió Moderna/Dormeo brand menedzsere beszélt. Nagy érdeklődés kísérte egy mai magyar esettanulmány ismertetését a neurológia és a pszichiátria hatékony együttműködéséről, dr. Vida Zsuzsa neurológus, szomnológus és dr. Szabó Gyöngyi pszichiáter, a Budapesti Alvásközpont munkatársainak az előadásában. Az első országos alvástréning tapasztalatait Bartucz Éva, a Vezetőképző Akadémia igazgatója és dr. Szalay Katalin, a Budapesti Alvásközpont vezető alvástrénere adta közre.

 

 

 

A budapesti alváskonferencián nyújtották át a  2017. évi Sleepfriendly Hotel díjakat. A 2013-ban alapított SLEEPFRIENDLY/ALVÁSBARÁT HOTEL minősítés azokat a szálláshelyet kínáló szolgáltatókat különbözteti meg, amelyek kiemelt figyelmet fordítanak, és megfelelő minőségi feltételeket hoznak létre a pihentető alvás érdekében. Az idei elismeréseket Mamaison Hotels & Residences Izabella Budapest és a Kolping Hotel Spa & Family Resorts kapták Magyarországon. A külföldi szállodáknak szóló díjban a horvátországi Hotel Bellevue,   Mali Losinj részesült. A díjakat átadták: Dr. Kiss Róbert Richard, G. Németh György a Sleepfriendly Hotels minősítés hazai vezetői, és Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára.

 

 

WSD Hungary 2017.  Partnerlista

 

Szakmai partnerek

(az alvásgyógyításhoz kapcsolódó legjelentősebb hazai orvosi szakmai szervezetek):

Magyar Alvástársaság, Magyar Hypertonia Társaság, Magyar Kardiológusok Társasága, Magyar Tüdőgyógyász Társaság, Magyar Pszichológiai Társaság,

Magyar Pszichiátriai Társaság, Magyar Járóbeteg Szövetség, Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézete.

 

Szakmai támogatók:

Stúdio Moderna/Dormeo (kiemelt partner); Pharma Nord (kiemelt partner)  Tiens Hungary, Billerbeck Hungary, VitalFusion.

 

Partner szervezetek, egyesületek:

Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja, Nagycsaládosok Országos Egyesülete, Elektro-Oxigén,

Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége.

 

 

Médiapartnerek:

Literatura Medica Kiadó, Tudomány Kiadó, Galenus Kiadó,  Promenade Kiadó, LAM, Ideggyógyászati Szemle, Patika Magazin,Pszichológia,

Mindennapi Pszichológia, Hypertonia & Nephrológia, Orvosi Hírek, Nővér,

IME,  Hivatásunk Studium & Practicum, webbeteg.hu, drportal.hu, napialvas.hu, orvosihirek.hu

 

  1. március 2017.

 

World Sleep Day 2017. Hungary Szervező Bizottság

  1. Németh György
  2. egyetemi docens,

World Association of Sleep Medicine Hungary Partner

World Sleep Society nemzetközi koordinátor

igazgató, Budapesti Alvásközpont/Benyovszky orvosi Központ

E-mail: gngy@gngy.eu ; t.: 00 36 30/9 30 41 24 ; www.napialvas.hu