Meghívó- FREUD KAKAÓBÁR

Örömmel adjuk hírül, hogy a Magyar Pszichoanalitikus Egyesület és a Pagony Kiadó-Tilos az Á Könyvek közös szervezésével folytatódik a

FREUD KAKAÓBÁR

programsorozatunk, melynek meghívóját ezúton küldjük minden kedves érdeklődőnek.

Az egyes alkalmak során az Egyesület gyermekpszichológus tagjai tartanak előadást különböző gyermek, serdülő és természetesen szülői témákról. Ezt követően a résztvevők szabadon kérdezhetnek az előadótól, lehetőség nyílik közös beszélgetésre.

Helyszín: Pagony Könyvesbolt Bp. XI. Bartók B. út 5. (a Gellért térnél)

A részvétel díjtalan.

A programra elsősorban szülőket és nagyszülőket invitálunk, de szeretettel várunk minden érdeklődőt.

Első programunk február 18-án csütörtökön 18 órakor kezdődik

EGYBŐL KETTŐ, KETTŐBŐL HÁROM, HÁROMBÓL NÉGY…

A családdá válás szépségei és nehézségei

Előadó:  Campos Anna pszichoanalitikus gyermekterapeuta

A párkapcsolat önmagában egy vágyott, de mégis kihívásokkal teli folyamat lehet egy ember életében. Kérdés, hogyan fér ebbe bele egy harmadik, negyedik, többedik emberke megérkezése. Végiggondolhatjuk, milyen konfliktusokat kelthet ez a párt alkotó személyekben belül és egymás közt, milyen előző élményeket és nehézségeket szólíthat meg a korábbi élettörténetekből. És az is fontos, milyen érzéseket válthat ki a vágyott baba megérkezése a valóságban, milyen is egy valós baba, hogyan tudunk ráhangolódni az igényeire, hogy a sajátunkat ne veszítsük el. Hogyan lesz a párosból hármas, négyes, többes, a párból szülőpár? Ezek a kérdések tovább bonyolódhatnak, ha a páros, ahol egy vagy több új személy a helyét keresi, nem két felnőtt, hanem felnőtt-gyermek, ahogy ez a “patchwork” családoknál gyakori.

További programok:

Március 16. szerda 18 óra

Előadó: Hódi Ágnes pszichoanalitikus, gyermekterapeuta

 

„TESSÉK! TISZTÁRA MINT AZ APJA!”

Vágyaink, félelmeink, elfeledett emlékeink, rejtett titkaink tükre – és “vetítővászna”: a gyermek

 

Amikor egy gyerek megszületik – és persze már sokkal előbb is – úgy érezhetjük, hogy máris nagyon sokat „tudunk” róla.  („Érzed, hogy rúg? Lefogadom, hogy focizni fog!”) 

– Látjuk? (”Nahát, az orra egészen olyan, mint szegény Maca néninek, aki kivándorolt és hozzáment egy oroszlánszelídítőhöz!”) 

– Érezzük? („Nem szereti, ha simogatják.”) 

– Vagy inkább gondoljuk?  („Szüksége van a bölcsődére, mert a kortársaival tud jól játszani.”) 

– Netán képzeljük? (”Tisztán hallottam, hogy azt mondta: „báj-báj”. Egy nyelvzseni!”)

Mi mindent tulajdoníthatunk a  kicsi és nagyobb gyereknek, ami voltaképp talán nem is hozzá tartozik? Sokszor saját vágyainkat, félelmeinket, konfliktusainkat is észlelhetjük úgy, mint gyermekünk sajátját. Milyen jótékony folyamatok és milyen bonyodalmak forrása lehet mindez?

Ezen az esten – sok példán keresztül – ezekről a kérdésekről beszélgetünk. 

 

 

Április 21. csütörtök 18 óra

Előadó: Adrigán Erzsébet pszichoanalitikus gyermekterapeuta

„STOP: KOPOGJ!”

AZ INTIMITÁS HATÁRAINAK VÁLTOZÁSAI GYEREK ÉS SZÜLŐ KÖZÖTT

A szülők közötti intim kapcsolat a gyerekkor egyik rejtélye. Kíváncsisággal vegyes izgalmak és szorongások kísérik annak megértését, hogy a felnőttek között van valami olyan kapcsolat, amiben a gyereknek nincs helye, amiből ki van zárva. A szülők szobája így már nem pusztán a szülők hálóhelye a gyerek szemében, hanem rá nem tartozó, titkos dolgok helyszíne, aminek az ajtaja nem mindig áll nyitva előtte. Ahogy a szülői hálószoba, úgy egy idő után a fürdőszoba ajtaja is bezárul, intim térré válik és a meztelenség felszabadító érzését a szemérem váltja fel. Az előadás a családtagok közti intimitást állítja a középpontba, figyelembe véve az életkori sajátosságokat és a családbeli szerepeket.   

 

 

Május 19. csütörtök 18 óra

Előadó: K. Németh Margit pszichoanalitikusan orientált pszichoterapeuta, gyermekterapeuta

„OLDÁS ÉS KÖTÉS”

MIKOR ENGEDJÜK EL GYERMEKÜNK KEZÉT?!

 

 

Minden életkorban felmerül a szülőkben a kérdés – nyíltan vagy akár rejtve –, hogy mi a megfelelő távolság köztük és gyermekük között. Elég közel legyenek, de a közelség ne legyen túl szoros és nyomasztó, elég messze legyenek, de ez a távolság ne legyen áthidalhatatlan és ijesztő. Ebben a kérdésben az érem egyik oldala a szülők elérhetősége és a biztonság érzése, a másik oldala az önállóság és az egyediség fejlődése. Mikor engedjük el gyermekünk kezét, konkrétan és átvitt értelemben is? Gyermekünk elengedése nehéz dolognak bizonyulhat, és nem csak kamaszkorban van ez így. Ha óvodás lesz, rábízzuk egy idegen felnőttre, és nem hagy bennünket érintetlenül sem az, ha azonnal szívesen marad, sem az, ha semmiképpen sem akar maradni. Aludhat-e máshol, barátnál, barátnőnél? Menjünk-e érte buli után? (Mama Taxi) Ez sokszor a szülők között is konfliktust generál. Kamaszkorban, mikor már a kortársak egyre fontosabbá válnak, az elengedés még központibb problémává válik, és a nemek között is sokszor különbség van ebben a kérdésben. Mikor költözhet/költözzön el? (Mama Hotel)

Előadásomban ezt szeretném körüljárni.

 

További részletek olvashatók a Freud Kakaóbár Facebook eseményoldalon és a www.psychoanalysis.hu honlapon.

Freud Kakaóbár 2016